Verzekering en inschrijving van elektrische fietsen. Hoe zit het nu?


Verzekering en inschrijving van elektrische fietsen. Hoe zit het nu? - Verzekeringen Kris Leenders

30 september 2016

Elektrische fietsen worden steeds populairder. Net daarom is een goed wettelijk kader nodig. Vanaf 1 oktober 2016 maakt men een onderscheid tussen 3 categorieën waarvoor specifieke regels zullen gelden.

 

1. Fietsen met een elektrische hulpmotor

Een elektrische fiets (vermogen ≤ 250 W en snelheid ≤ 25 km/u) beschikt enkel over een trapondersteuning en heeft geen certificaat van overeenstemming (gelijkvormigheidsattest) nodig. Trapondersteuning betekent dat de motor aandrijfkracht levert als de bestuurder trapt. Als de bestuurder stopt met trappen, gaat de fiets niet meer vooruit.

 

De nieuwe wetgeving heeft geen betrekking op dit type fietsen. De bestuurder gedraagt zich in het verkeer als een fietser: hij is niet verplicht om een helm te dragen, heeft geen rijbewijs nodig en is ook niet verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De aansprakelijkheid van de gebruiker is gedekt in de polis BA gezin.

2. Gemotoriseerde fiets (e-bike)

Deze gemotoriseerde fiets, ook L1e-A genoemd, (vermogen ≤ 1000 W en snelheid ≤ 25 km/u) beschikt altijd over trapondersteuning. maar kan ook zijn uitgerust met een motor die aandrijfkracht kan geven zonder dat de bestuurder actief trapt. Voor deze elektrische fietsen geldt een minimumleeftijd van 16 jaar. Voor deze categorie is een certificaat van overeenstemming nodig. Wanneer de motor ook aandrijfkracht kan geven zonder trappen, is er ook een verzekering nodig.

 

Inschrijving bij de DIV is niet verplicht voor dit type fiets (noch voor de fietsen met trapondersteuning of met een autonome motor)

 

Voor fietsen met trapondersteuning volstaat een verzekering BA gezin.
Voor fietsen die autonoom kunnen rijden, moet de gebruiker een verzekering BA fiets afsluiten.

3. Speed pedelec

Een speed pedelec, ook L1e-B genoemd, (vermogen ≤ 4000 W en snelheid ≤ 45 km/h) is een snelle elektrische fiets waarbij de trapondersteuning niet stopt bij 25 kilometer per uur. Door zelf mee te trappen kunnen snelheden tot 45 kilometer per uur worden behaald. Speed pedelecs vallen daarom niet in de categorie van de ‘fietsen’ maar in die van de ‘bromfietsen’. Aangezien deze ‘fietsen’ beschouwd worden als ‘bromfietsen’, gelden ook de verkeersregels voor bromfietsen. Zo is er een (brom)fietshelm en een rijbewijs nodig. Ze moeten ook ingeschreven worden bij de DIV en hebben samen met het inschrijvingsbewijs een speciale, kleinere nummerplaat (10 cm x 12 cm).

 

Voor fietsen met trapondersteuning volstaat een verzekering BA gezin.
Voor fietsen die autonoom kunnen rijden, moet u de verzekering BA Speed Pedelec afsluiten.

 

Nog niet duidelijk, bel ons of klik hier op het handige overzicht!

tabel_elektrische_fietsen_nl