Ben ik verplicht mijn huidige bromfiets in te schrijven en een kenteken te bevestigen?


Ben ik verplicht mijn huidige bromfiets in te schrijven en een kenteken te bevestigen? - Verzekeringen Kris Leenders

28 april 2016

Vanaf 11 december 2015 moeten de eigenaars van bromfietsen en lichte vierwielers die voor 1 april 2014 in het verkeer werden gebracht, hun voertuig laten inschrijven. Hiertoe werd een regularisatieprocedure opgestart, die loopt tot 11 december 2016.

Welke voertuigen?

  • tweewielige bromfietsen en scooters klasse A en B;
  • driewielige bromfietsen;
  • trage voertuigen;
  • elektrische fietsen voorzien van een hulpmotor met een vermogen van meer dan 1 kW en maximum 4 kW en een snelheid van meer dan 25 km/u en maximum 45 km/u.

Welke procedure?

De eigenaar begeeft zich naar een Bpost kantoor (geen post punt), waar de technische gegevens van het voertuig worden geregistreerd. Hiervoor is het origineel Europees (CoC) of Belgisch gelijkvormigheidsattest (of een kopie hiervan) vereist.

 

De eigenaar ontvangt tijdens dit bezoek een witte aanvraag tot inschrijving, die hij ingevuld en ondertekend aan zijn verzekeraar moet bezorgen.

 

Op basis van dit document zullen wij het voertuig inschrijven en een groene kaart met vermelding van de nummerplaat aan de plaathouder bezorgen.

 

Bpost levert de nummerplaat en het kentekenbewijs af op het adres gekozen door de plaathouder (domicilie, leveringsadres, postpunt).

Men heeft geen gelijkvormigheidsattest?

Een duplicaat van de CoC (of een kopie hiervan) aanvragen bij de constructeur of zijn vertegenwoordiger in België of een attest van verlies/diefstal afgeleverd door de politie aanvragen. De ontbrekende gegevens worden aangevuld door Bpost op basis van een simpele verklaring op eer door de aanvrager. Een aankoopfactuur van het voertuig wordt niet aanvaard, maar kan eventueel wel helpen bij het bepalen van de vermoedelijke datum van eerste ingebruikname.

Wat is het formaat en de afmeting van het kenteken?

Momenteel worden de nummerplaten slechts in één formaat geleverd, namelijk 21 cm x 14 cm.

Wat kost dit?

De levering gebeurt enkel tegen contante betaling van € 42,00 (hierin zijn de kosten voor de registratie van de voertuiggegevens door Bpost inbegrepen)

Loopt het allemaal even vlot?

Helaas niet altijd. Neem met ons contact op i.v.m. ingevoerde voertuigen en old-timer voertuigen.

Meer info?

FOD Mobiliteit