Vanaf 1 juli wordt de groene kaart “WIT”.


Vanaf 1 juli wordt de groene kaart "WIT". - Verzekeringen Kris Leenders

25 juni 2020

De typische groene verzekeringskaart wordt wit. Vanaf deze zomer mag ze bovendien ook in een digitale vorm bestaan.

De groene verzekeringskaart die in ons land afgeleverd wordt om te bewijzen dat je auto over de verplichte verzekering in Burgelijke Aansprakelijkheid (BA) beschikt, wordt vereenvoudigd. Vanaf 1 juli van dit jaar, zal ze niet langer een groene achtergrond hebben. Ze zal gewoon in zwarte letters gedrukt worden op een wit papier. Verzekeraars zijn bovendien niet langer verplicht ze ook fysiek uit te reiken en op te sturen. Ze kan vanaf dan ook digitaal overgemaakt worden, als een PDF-bestand.

Wij geven wél de raad om die af te printen en in de auto te bewaren, hoewel dat niet verplicht is. Je gaat er maar beter niet van uit dat je overal, met name in het buitenland, een digitaal exemplaar onder de neus van een controlerende instantie kan duwen of stel je voor, dat op het cruciale moment, de batterij van je smartphone net leeg is.

Overgansregeling voor groene verzekeringskaart

Hoewel er straks sprake is van een wit of digitaal verzekeringsattest, wil dat niet zeggen dat de groene attesten vanaf 1 juli niet meer geldig zijn. Er is een overgangsregeling. Groene verzekeringsattesten die voor 1 juli 2020 werden afgedrukt, blijven geldig tot hun vervaldag (ze zijn in normale omstandigheden een jaar geldig). Tot 1 januari 2022 mogen beide formules naast elkaar bestaan. Vanaf 1 januari 2022 zal een groen verzekeringsattest niet meer door de autoriteiten geaccepteerd worden.